După Marea Revoluție

După Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, când sarcina principală a sănătății publice a fost să ofere servicii medicale publicului larg, masajul a început să fie utilizat nu numai în spitale republicane, clinici, clinici, ambulatorii, ci și în stațiuni și sanatorii.

Credincioși tradițiilor științei rusești, bazându-se pe învățăturile lui Sechenov-Pavlov, oamenii de știință sovietici au adus multe în fiziologia masajului.

A. E. Sherbak, A. R. Kirichinsky, A. F. Verbov, V. E. Vasilieva, V. au lucrat la întrebări de înțelegere a mecanismului acțiunii de masaj asupra corpului uman, la probleme metodologice și organizatorice privind utilizarea masajului într-un cadru clinic și ambulatoriu. K. Stasenkov, I.M.Sarizov-Serazini.

Deosebit de răspândit a fost masajul în timpul Marelui Război Patriotic în legătură cu tratamentul rănilor în timpul războiului. Mii de noi lucrători de masaj au fost instruiți pentru spitale, precum și pentru alte organizații medicale. Pregătirea noilor specialiști a fost realizată de angajații celor mai mari spitale și diferite institute, inclusiv departamentul de exerciții de fizioterapie la Institutul Central de Cultură Fizică.