Masajul a început să fie folosit în clinici, spitale și saloane de înfrumusețare.

Lucrările oamenilor de știință ruși au contribuit foarte mult la tehnica de masaj, la organizarea lucrărilor de masaj, la selecția elementelor de masaj. În unele cazuri, aceste lucrări au fost conducătoare, originale, independente, precum, de exemplu, lucrările lui Zabludovsky, Maklakov, Stange, Snegirev și au fost recunoscute pe scară largă. Reprezentanții științei ruse au eliberat masajul de diletantismul lui Ling și adepții săi, au oferit o explicație științifică pentru efectul său asupra corpului uman. Ultimele obiective au fost clinici din orașe universitare, laboratoare de cercetare, precum și instituții mecano-terapeutice sau institute din Moscova, Sankt Petersburg, Kiev, Harkov, Tomsk, Odessa, Tiflis și alte orașe rusești.

Masajul a început să fie folosit în clinici, spitale și saloane de înfrumusețare.

Masajul în Uniunea Sovietică Nu s-a scos la iveală introducerea pe scară largă a masajului în sportul rusesc. În capitalism, realizările științei, inclusiv medicina și masajul, ar putea fi utilizate în interesul unei mici mână de elită.

În ciuda popularității masajului și a recunoașterii sale generale, numai segmente bogate ale populației ar putea să îl folosească, dar în niciun caz masele largi.