Lucrarea

Meritul introducerii masajului vibrațional în oftalmologie aparține oamenilor de știință ruși A. I. Maklakov și V. F. Snegirev. În 1899, Snegirev a absolvit studiile sale, care s-a bazat pe un amplu studiu experimental și clinic: „On Vibratory Massage in Oftalmologie”.

Celebrul profesor Kharkov Girshman („Despre utilizarea masajului pentru boli de ochi”), Migai („Despre utilizarea și importanța masajului în bolile ochilor”), Voskresensky, Yepinatiev și alții au scris despre utilizarea masajului în practica ochilor.

Lucrarea clasică a Dr. Gopadze „Efectul masajului asupra metabolismului azotului și asimilarea părților azotate ale alimentelor” și „Materiale pentru studiul masajului stomacal, a efectului său asupra absorbției azotului și a grăsimilor alimentare și asupra metabolismului azotului la oameni sănătoși” au ieșit din clinica profesorului Manassein.

Lucrarea originală privind utilizarea masajului în combinație cu curenții d’Arsonval a fost scrisă de A. I. Bobrova („Antoconductivitatea și adesea curenții alternanți ai Tesla încărsonval în masaj”, 1901). Lucrări valoroase și îndrumări privind utilizarea masajului pentru diferite boli au fost realizate de Tarkhanov, Bekhterev, Botkin, Ostroumov, Stange, Soloviev, Chichaev și multe altele.