În 1888, la

În 1888, la cel de-al III-lea Congres al Societății Medicilor Rusi în memoria Pirogovului, o întreagă întâlnire a secției de obstetrică și boli ale femeii a fost dedicată masajului ginecologic. Materialele acestei întâlniri au fost o contribuție valoroasă la știința masajului.

Șase ani mai târziu, la cel de-al cincilea congres al Societății Medicilor Rusi, au fost din nou prezentate rapoarte cu privire la utilizarea masajului ginecologic în practica medicală țărănească zemstvo și au fost discutate în memoria lui Pirogov.

În anii 80-90 ai secolului trecut, numărul lucrărilor domestice dedicate efectului masajului asupra tratamentului diferitelor boli a început să crească și să reflecte pe deplin ideile direcției fiziologice funcționale ale științei medicale rusești. În această privință, trebuie amintit că, chiar înainte de activitatea faimosului chirurg francez Luke-Championner, medicul yekaterinoslav Pravdolyubov și-a publicat observațiile privind tratamentul fracturilor osoase închise cu masaj și gimnastică în 1893.