Lucrările savantului rus, docent privat al Academiei Medicale Militare din Sankt Petersburg I. 3.

Lucrările savantului rus, docent privat al Academiei Medicale Militare din Sankt Petersburg I. 3.Zabludovsky, care ulterior a emigrat din hărțuirea poliției în Germania și a condus departamentul de masaj de la Universitatea din Berlin, au devenit extrem de importante în știința mondială a fiziologiei masajului. Niciunul dintre autorii europeni nu a făcut atât de mult pentru a dezvolta o metodologie de masaj, precum și pentru a rezolva justificarea fiziologică a masajului în terapie, chirurgie și sport, precum I. 3. Zabludovsky. În 1882, a scris disertația „Materiale despre problema efectului masajului asupra oamenilor sănătoși” și a publicat pe parcursul a 25 de ani peste o sută de lucrări diferite, manuale, monografii despre rațiunile și metodele de masaj. Putem spune cu siguranță că Zabludovsky a fost tatăl masajului modern. El a fost critic pentru lucrările amatoare ale lui Ling și a introdus o serie de tehnici care au devenit răspândite în întreaga lume (de exemplu, frământarea cu inel dublu, circular etc.).

O multime de lucrări au fost scrise de oamenii de știință ruși despre utilizarea masajului în ginecologie. Numai mulțumită lor s-a dat o fundamentare științifică profundă a importanței masajului în ginecologie.

Munca deosebit de valoroasă în această zonă a aparținut personalului Institutului Clinic din Sankt Petersburg: D. O. Ott („Masajul și gimnastica ca metodă terapeutică pentru boli ale zonei genitale feminine”), A. I. Nikolsky („Tratamentul bolilor feminine conform metodei Brandt”), N I. Rachinsky („Masaj și gimnastică pentru boli de sex feminin”) și altele. O lucrare grozavă a lui M. M. Remizov „Masaj în ginecologie”, de la clinica ginecologică prof. Slavinsky a lansat lucrarea lui Semyannikov „Cu privire la utilizarea masajului în ginecologie”. Trebuie menționate articole și monografii din Pargamine, Gubarev, Vinogradova-Lukitskaya, Yakhontov și altele despre masaj ginecologic.